RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / / În autonomie a fost amplu sărbătorită Ziua limbii găgăuze
Versiune tipar
27.04.2014
În autonomie a fost amplu sărbătorită Ziua limbii găgăuze
În ziua de  duminică ,27 aprilie, capitala Găgăuziei a găzduit festivitățile închinate sărbătoririi Zilei limbii găgăuze, pentru a marca ziua de naștere a protopopului găgăuz Mihail Chakir .
Pe străzile principale ale orașului a trecut o demonstrație, a cărei participanți au salutat cetățenii cu steagurile naționale ale Republicii Moldova și Găgăuziei , la fel pe piața orașului a fost amplasată o expoziție de lucrări ale meșterilor populari , meșteșugarilor și pictorilor . Poeți găgăuzi , cântăreți , colective artistice au evaluat în Piața Victoriei în fața locuitorilor orașușui Comrat și oaspeților capitalei.
Cei prezenți au fost salutați de către Guvernatorul Găgăuziei ,dl Mihail Formuzal ,Președintele Adunării Populare ,dl Dmitri Konstantinov , membri ai guvernului și parlamentului autonomiei găgăuze. . Evenimentul s-a petrecut  în limba găgăuză .
Guvernatorul autonomiei s-a adresat celor prezenți ( traducere din limba găgăuză ) .
" Multstimați și iubiți, frați și surori! În această zi pentru  găgăuzi  e o sărbătoare mare și luminoasă. În lume există multe popoare , multe limbi , dar  printre ele este una dintre cele mai frumoase - limba găgăuză . Strămoșii noștri au păstrat-o, au îmbogățit-o și astăzi noi trăim și conversăm în limba noastră maternă . Printre noi nu există nici o controversă cu privire la acest limbaj , și pe oricare nu l-ai întreba - fiecare îți va răspunde, că limba lui  maternă e limba găgăuză . Acest limbaj este legat cu 23 de limbi turcice, vorbite de peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume ... Și pe  viitor, noi trebuie să facem mult  mai mult pentru dezvoltarea limbii găgăuze , mai multe publicații în limba găgăuză , colecții de poezie și proză , pentru a îmbunătăți în continuare utilizarea limbii materne . Avem propriul nostru Centru de Cercetare , care studiază originea găgăuzilor , limba găgăuză , modalitățile  cu privire la modul de a o păstra și a o îmbogăți , "- a menționat dl Formuzal . Guvernatorul a mulțumit , de asemenea, reprezentanților tinerei generații , care manifestă  dragoste fată de limba lor maternă în întrega  lume .
 
Prima / / În autonomie a fost amplu sărbătorită Ziua limbii găgăuze
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3229421
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md