RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / Noutăţi / O relatare de la vizita de documentare a reprezentanţilor UTA Găgăuzia în oraşul Ungheni
Versiune tipar
27.01.2010
O relatare de la vizita de documentare a reprezentanţilor UTA Găgăuzia în oraşul Ungheni

În perioada zilelor de 20 - 21 ianuarie, anul curent, a fost efectuată o  vizită de documentare a reprezentanţilor UTA Găgăuzia în oraşul Ungheni. Vizita de documentare a fost organizată de către IDIS Viitorul în colaborare cu Direcţia de Dezvoltare Economică a Comitetului Executiv UTA Găgăuzia. Trebuie de menţionat că Primăria oraşului Ungheni a depus toate eforturile necesare,  pentru ca vizita de documentare să se desfăşoare la cel mai înalt nivel.

Scopul acestei vizite de documentare a fost un schimb de experienţă, în ce priveşte activitatea administraţiei publice locale, economia locală a oraşului Ungheni, precum şi succesile unicale din ţara noastră în domeniul salubrizării oraşului, şi în domeniul prelucrării industriale a gunoiului colectat zilnic în raza oraşului de către întreprindrea moldo-austriacă „AVE”.

În prima zi, a avut loc o întâlnire cu domnul Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni în cadrul primăriei, în incinta biroului domnului primar. Domnul primar a făcut o prezentare a activităţii primăriei oraşului Ungheni. A relatat despre succesele administraţiei primăriei, cât şi despre problemele cu care zilnic se confruntă colaboratorii primăriei.

La fel, în prima zi a fost efectuată o excursie la Întreprinderea „Covoare– Ungheni” SA, în cadrul căreia oaspeţilor din Găgăuzia le-a fost demonstrat tot procesul tehnologic de confecţionare de covoare. În prezent aceasta este unica întreprindere de covoare care lucrează stabil şi fără întreruperi. Iar 80% din producţie este destinată exportului în Rusia, Ukraina, Belarus şi Cazahstan, precum şi în ţările din Uniunea Europeană. A fost marcat un lucru interesant că chiar şi Belgia care este una din cele mai mari producători de covoare, importă covoare de la fabrica „Covoare – Ungheni” S.A.

O altă excursie, a fost efectuată la Întreprinderea „Ceramica – Ungheni” S.A., în cadrul căreia oaspeţilor din Găgăuzia le-a fost demonstrat tot procesul tehnologic de confecţionare a obiectelor de ceramică. Această este unica întreprindere de ceramică din ţara noastră. Producţia sa este realizată atât în ţară, cât şi peste hotare. Obiectele de ceramică se produc în partide mici, fiecare partidă fiind foarte originală.

În a doua zi, a fost efectuată o vizită la Zona Economică Liberă Ungheni-Biznes, unde s-a făcut cunoştinţă cu activitatea acestei Zone Economice. După această vizită, a fost efectuată o excursie la Întreprinderea de mobilă „CAVIO Ungheni”. Întreprinderea dată confecţioneză mobilă din lemn curat la standarde europene, având un dizain clasic. 80% din mobila confecţionată se exportă în ţările din Uniunea Europeană şi numai 20% din mobila confecţionată este realizată pe loc, la noi în ţară. Acest lucru se lămureşte prin faptul că mobila este foarte calitativă şi destul de scumpă pentru cumpărătorii noştri autohtoni. O altă excursie a fost efectuată la Întreprinderea „ElitaMeatProduct”. Întreprinderea dată este specializată în procesarea cărnii. În prezent această întreprindere îşi exportă producţia în Ukraina şi România, precum îşi realizează producţia sa şi pe piaţa internă. Întreprinderea dată şi-a pus un scop ambiţios să-şi mărească segmentul de vânzări din aceste ţări, precum s-ă pătrundă şi pe alte pieţe, ţinând cont de calitatea înaltă a produselor sale. După această s-a efectuat o excursie şi la Întreprinderea de salubrizare moldo-austriacă „AVE – Ungheni”. Oaspeţii dinGăgăuzia au avut posibilitate să urmărească tot procesul industrial de prelucrare a gunoiului. Au avut posibilitate să vadă, cum funcţionează un cazan pe baza rumeguşului din crengi care nu necesită nici gaz, nici energie electrică. După aceasta s-a efectuat o vizită la Fundaţia Comunitără Ungheni, unde oaspeţii au avut posibilitatea să facă cunoştinţă, cum se dezvoltă parteneriatele comunitare în oraşul Ungheni.

În final, la şedinţa de totalizare au fost aduse sincere mulţumiri de către domnul Vitalii Kiurkciu, şeful Direcţiei de Dezvoltare Economică al UTA Găgăuzia, pentru această vizită de documentare. În cadrul discuţiilor s-a ajunsla concluzia că deasemenea ar fi bine de organizat o vizită de documentare în UTA Găgăuzia, a reprezantaţilor Primăriei oraşului Ungheni, agenţilor economicişi societăţii civile din oraşul Ungheni, ideea această fiind susţinută de către lumea participantă la şedinţa de totalizare.

Relatarea a fost efectuată de Vlad Catlabuga, expert IDIS Viitorul

 
Prima / Noutăţi / O relatare de la vizita de documentare a reprezentanţilor UTA Găgăuzia în oraşul Ungheni
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3387936
Copyright © 2020 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md