RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / / Bascanul UTA Gagauzia acuza procurorul autonomiei de protectionism
Versiune tipar

Bascanul UTA Gagauzia acuza procurorul autonomiei de protectionism
, DECA-press

Procurorul UTA Gagauzia face lobby intereselor de familie, expunand pericolului alimentatia cu apa potabila a municipiului Comrat. O acuzatie in acest sens a facut-o, recent, Bascanul autonomiei gagauze Mihail Formuzal, informeaza Agentia DECA-press.
      Conflictul a aparut dupa ce, la 31 mai 2007, IM „Su-canal”, intreprindere care alimenteaza cu apa potabila municipiul Comrat, a fost acuzata de Procuratura UTA Gagauzia de poluarea raului Ialpug si a lacului Congaz, ceea ce, potrivit procurorilor, a condus la prejudicierea considerabila a rezervei de peste a lacului respectiv. Ulterior, la 30 iunie 2008, instanta a obligat intreprinderea sa plateasca o amenda de 30 de mii de lei si sa achite prejudicii materiale in valoare de 1,778 milioane de lei in favoarea Societatii pe Actiuni „Balac”.
      „In mai 2007, pestele a pierit simultan in multe iazuri din regiune, astfel cauza acestui fenomen nu a fost activitatea IM „Su-canal”, ci seceta. Ajunsi in aceasta situatie, nu doar tariful la apa pentru locuitorii din Comrat ar putea fi majorat, ci intreaga activitate a intreprinderii ar putea fi paralizata”, sustine Feodor Gaidarji, primar interimar al municipiului Comrat.
      Potrivit Bascanului Formuzal, „actiunile alogice ale procurorilor” pot fi explicate prin aceea ca directorul SA „Balac” Feodor Leiciu si procurorul autonomiei gagauze Gheorghe Leiciu sunt frati. „Ajungem la concluzia ca ne confruntam cu actiuni de protejare si lobare a intereselor de familie in defavoarea intereselor cetatenilor”, considera Mihail Formuzal.
      De asemenea, autoritatile gagauze sustin ca, in ultimii sapte ani, SA „Balac” nu a platit nici un leu pentru arenda lacului si pentru curatarea acestuia.
      Solicitat de Agentia DECA-press, procurorul UTA Gagauzia Gheorghe Leiciu a respins acuzatiile. „Eu nu am facut niciodata lobby pentru fratele meu. Cauza penala a fost examinata in cadrul dosarului penal initiat in acest caz de catre Procuratura Generala si nu de catre mine. Iar declaratiile Bascanului Formuzal pot fi explicate prin dorinta lui de a scapa nepedepsit pentru acuzatiile de abuz de putere si neglijenta, care a condus la vinderea unor terenuri cu pret redus si cauzarea unui prejudiciu de circa cinci milioane de lei Procuraturii Ciadar-Lunga”, a mai spus procurorul Gheorghe Leiciu.

Sursa // DECA-press

 
Prima / / Bascanul UTA Gagauzia acuza procurorul autonomiei de protectionism
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3345736
Copyright © 2020 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md