RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / / Mihail Formuzal: „Crearea autonomiei Găgăuze a fost primul exemplu de o soluţie paşnică pentru conflictul interetnic”
Versiune tipar
07.07.2011
Mihail Formuzal: „Crearea autonomiei Găgăuze a fost primul exemplu de o soluţie paşnică pentru conflictul interetnic”

În 1994, cînd Găgăuzia de 4 ani a fost o republică nerecunoscută, Preşedintele Azerbaidjanului Gheidar Aliev şi Preşedintele Turciei Suleiman Demirel au adus o contribuţie semnificativă în faptul ca conflictul dificil interetnic al Găgăuziei să se rezolve paşnic. Acest lucru a declarat la interviul SalamNews başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal.
Din cuvintele d-lui Formuzal, Gheidar Aliev şi Suleiman Demirel au avut un impact semnificativ asupra proceselor anilor 90, şi Găgăuzia a obţinut autonomia. „Găgăuzia a fost deacord cu statutul de autonomie în componenţa Moldovei. Atunci, în anul 1994 cele doua state ale lumii turcice au demonstrat întregii lumi posibilităţile unui efect de unificare asupra conflictelor interetnice dificile. Acesta a fost primul exemplu de rezolvare a conflictelor pe cale paşnică”, - a declarat Formuzal.
Başcanul a menţionat că „în decursul conflictului găgăuz, nu a fost pierdută nici o persoană şi nu a fost vărsat sînge”. „Astăzi noi – poporul nostru şi moldovenii, nu mai privim unul către celălalt cu ostilitate. Acest fapt este foarte important. Poporul găgăuz în semn de recunoştinţă şi memorie au instalat în Komrat pe Aleea de Onare, busturile liderilor remarcabili de stat ai popoarelor azere şi turcice – Gheidar Aliev şi Suleiman Demirel, pentru că ne-au ajutat să evităm vărsarea de sînge şi să supravieţuim în lumea modernă. Aceste state pînă în prezent ne oferă susţinere”, - a declarat başcanul.

 
Prima / / Mihail Formuzal: „Crearea autonomiei Găgăuze a fost primul exemplu de o soluţie paşnică pentru conflictul interetnic”
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3195525
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md