RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima / Noutăţi / GĂGĂUZIA A ELABORAT PROPRIUL PROGRAM ANTICRIZĂ
Versiune tipar
30.09.2009
GĂGĂUZIA A ELABORAT PROPRIUL PROGRAM ANTICRIZĂ
Comrat, 23 septembrie ( INFOTAG ). Găgăuzia nu a primit pe deplin transferurile bugetare promise din bugetul Moldovei şi de aceea a elaborat propriul program anticriză, a creat condiţii favorabile pentru investitori şi intenţionează să lucreze folosind relaţiile regionale. O declaraţie în acest sens a făcut başcanul autonomiei, Mihail Formuzal, la postul de televiziune transnistrean TSV.

După cum transmite INFOTAG, el consideră că scăderea economiei încă nu şi-a atins apogeul şi Găgăuzia aşteaptă vremuri şi mai grele.

Potrivit başcanului, Găgăuzia aşteaptă din partea noii conduceri a Moldovei "un dialog constructiv şi pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă".

"Vrem să construim relaţiile cu Chişinăul în aşa fel, încît să aducem folos maximal pentru locuitorii autonomiei. Sîntem un popor mic şi nu avem de gînd să influenţăm situaţia geopolitică din lume, ci dorim ca acest popor să se menţină, să se dezvolte, iar nivelul de viaţă să fie calitativ înalt, în conformitate cu cerinţele europene moderne", a spus el.

Formuzal speră că "Găgăuzia va lucra mai uşor cu noua conducere a Moldovei, necătînd la faptul că la alegerile parlamentare 65% din poporul găgăuz a votat Partidul Comuniştilor".

În acelaşi timp, el a recunoscut că în comunitatea găgăuză există o anumită tensiune din cauza informaţiilor din presă privind posibila unire a Moldovei cu România.

"În opinia mea, în secolul XXI astfel de lucruri nu sînt salutate în Europa şi cred că Uniunea Europeană nu va urmări tacit aceste procese", spune başcanul.

În opinia sa, dacă legea cu privire la statutul Găgăuz-Ery ar fi fost respectată deplin, autonomia ar fi devenit un model pentru teritoriile unde există asemenea conflicte.

"Însă conducerea Moldovei a comis prea multe greşeli faţă de Găgăuzia, deoarece nu a respectat complet această lege", a spus Formuzal, menţionînd că "Găgăuzia nu intenţionează să aibă conflicte în această privinţă, dar pe viitor va cere mai insistent ca legea să fie respectată".

Referindu-se la perspectivele soluţionării problemei transnistrene, Formuzal a spus că "conducerea şi poporul Moldovei şi Transnistriei trebuie să decidă în ce formă să construiască relaţiile dintre acestea".
 
Prima / Noutăţi / GĂGĂUZIA A ELABORAT PROPRIUL PROGRAM ANTICRIZĂ
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3272010
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md