RU GY RO EN
Găgăuzia
 
Prima Contact Harta
RSS
 
 
 
 
 
Prima /Despre Găgăuzia
Versiune tipar
Scurt istoric
Scurt istoric
Statutul juridic al Găgăuziei în componenţa Republicii Moldova
Aşezarea geografică
Găgăuzii... Înmare parte constituie un popor miracol. Ne-având scrisul său, el a păstrat de-alungul mai multor secole limba sa, cultura sa originală şi o bogată creaţiepopulară.

 

Găgăuzii – un popor de origine tiurcă, de credinţăortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeaculuicentral, de la 1940 a intrat în componenţa Republicii Moldova. Conformrecensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuieau 155,6mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine aregiunii Odesa din Ucraina. Saturi aparte de găgăuzi pot fi întâlnite înregiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Cazahstan şi în alte ţări ale Europei(Bulgaria, România, Grecia, Turcia).

 

Istoria poporului găgăuz până în prezent estefoarte puţin studiată. Savanţilor ce studiază etnogeneza acestui popor cunoscurmătoarele segmente din istoria poporului găgăuz. Găgăuzii, în calitate deetnie aparte, s-au format definitiv în secolul XIII, în regiunea de nord-est alBulgariei, în special pe teritoriul Dobrogei şi Deliormanului. Pe teritoriulDobrogei în acelaşi, al XIII secol este cunoscută formaţiunea statală Uziăilet,pe care savanţii o califică ca fiind primul stat al poporului găgăuz. Numai însecolul XVIII în regiunea Varna se menţionează precum că a existat o republicăgăgăuză Vister.

 

După terminarea războiului ruso-turc şi încheiereaacordului de pace de la Bucureşti, Basarabia a fost anexată de către Russia şiţarul rus Alexandru I a permis să se stabilească cu traiul în Bugeac la toţicreştinii, care doreau să părăsească Dobrogea.

 

Declarată prin voinţa poporului găgăuz la 19 august1990 republica Găgăuzia, legiferată de către Parlamentul Republicii Moldova la23 decembrie 1994, autonomia deschide noi perspective pentru poporul găgăuz.
 
Prima /Despre Găgăuzia
 
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax   +373 298 2-20-34
  Email: bashkanat@mail.ru  
 
Adresa:
 
 
       
 
 
Despre Găgăuzia  |  SLPA  |  Ştiri  |  Oficiul Dezvoltării Economice Locale  |  Sfera socială  |  Populaţia Găgăuziei  |  Economia Regiunii  |  Ghidul Investitorului  |  Organele Administraţiei Publice  |  Contacte
 
 
Vizitatori: 3456253
Copyright © 2020 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
O soluţie Brand.md