Prima / Guvernatorul Găgăuziei dl Mihail Formuzal a avut loc o întâlnire de lucru cu șefii direcțiilor de profil,la care au fost examinate plângerile relevante ale locuitorilor autonomiei către lucrătorii serviciului de gaze
04.04.2014
Guvernatorul Găgăuziei dl Mihail Formuzal a avut loc o întâlnire de lucru cu șefii direcțiilor de profil,la care au fost examinate plângerile relevante ale locuitorilor autonomiei către lucrătorii serviciului de gaze
 
Vineri, 4 aprilie 2014,Guvernatorul Găgăuziei dl Mihail Formuzal a avut loc o întâlnire de lucru cu șefii direcțiilor de profil,la  care au fost examinate  plângerile relevante ale locuitorilor autonomiei  către lucrătorii serviciului de gaze .
La ședință  au fost prezenți: seful Direcției generale privind relațiile externe ale Găgăuziei dl  Petru Zlatov, șeful adjunct al Direcției principale construcții dl  Ivan Arnaut , șeful de poliție al Găgăuziei dl Serghei Suhodol și directorul Centrului  de protecție a consumatorilor  din Gagauzia dl Ivan Terzi .
Guvernatorul a menționat, că în adresa dumnealui continuă să parvină un mare număr de petiții de la locuitorii autonomiei în ce privește  acțiunile lucrătorilor filialei companiei ,,Moldovagaz,, din Găgăuzia și, în special ,din  Comrat . Guvernatorul a dat citire apelului unui locuitor din Comrat ,care timp   îndelungat se află după hotarele Republicii Moldova .
După cum a informat dumnealui, în lipsa sa în țară,colaboratorii ,,Gagauz Gaz,, ,fără a preveni din timp,fără a fi însoțiți de stăpînii gospodăriei ,illegal au pătruns pe teritoriul gospodăriei și au deconectat-o de la sursa de gaz.
După cum s-a dovedit , lucrătorii serviciului de gaz  din Comrat au deconectat acest utilizator din cauza unei întîrzieri a plății, asociate cu plecarea lui în străinătate. Anterior,dumnealui nu a întîrziat nici odată cu plata și regulat a achitat facturile.
Mai mult ca atît , în cadrul ședinței dl Formuzal a prezentat adresările în scris a locuitorilor  autonomiei , care de asemenea, se plîng pe funcționarea serviciului  de gaz. Potrivit informației sale,dl Formuzal  primește aceste plîngeri  în    poșta sa electronică ,la email și prin  rețeaua socială Facebook .
" E necesar de aflat, cine a intrat în curtea acestei persoane  și la indicația cui a fost încălcată  inviolabilitatea domiciliului . Dacă o persoană nu achită , problema se rezolvă în instanța de judecată . Sunt dovezi că sub amenințarea cu  sectionarea de la rețeaua de gaz ,de la locuitori se cer documente cu vechime de 30-40 ani , care  la moment ,pur și simplu, nu exista", - a remarcat Guvernatorul .
Dl Formuzal  a menționat că acțiunile ilegale ale monopolului de gaze nu trebuie să rămână nepedepsite . Poliția va verifica acțiunile de abuz în serviciu a conducătorului și  a angajaților  "Gagauz Gaz " din Comrat,la fel și  faptul, de pătrundere  ilegală în gospodărie.
Toți locuitorii din autonomie afectați  de acțiuni similare, pot să se adreseze la Comitetul Executiv al Găgăuziei pentru asistență juridică . Guvernul Gagauz va acorda support  în pregătirea acțiunii juridice colective pentru a recupera de la " Moldova Gaz " compensarea materială pentru încălcareadrepturilor civile ale locuitorilor din regiune .
Directorul Centrului de protecție a consumatorilor din Gagauzia dl Ivan Terzi a remarcat ,că aceasta nu este doar o încălcare gravă a drepturilor consumatorilor de gaze naturale , ci și dreptul la inviolabilitatea domiciliului și a proprietății private . " Aceasta este o încălcare gravă a drepturilor civile , și trebuie să fie pedepsită de lege . Legislația Republicii Moldova prevede că , indiferent de numărul și durata de datorii , toate litigiile vor fi soluționate în instanța de judecată. Monopolistul nu are dreptul de a rezilia unilateral contractul . E necesar,ca să reacționeze și organelle de drept,deroarece aceasta este o încălcare gravă a drepturilor civile,, , -  a menționat juristul .
În opinia sa , Comitetul Executive trebuie să vină cu o inițiativă legislativă în Adunarea Populară ,că toată legislația ,care reglementează raporturile juridice ,să fie   revizuită și drepturile civile ale consumatorilor din autonomie să fie luate în considerație .
 
Prima / Guvernatorul Găgăuziei dl Mihail Formuzal a avut loc o întâlnire de lucru cu șefii direcțiilor de profil,la care au fost examinate plângerile relevante ale locuitorilor autonomiei către lucrătorii serviciului de gaze
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax +373 298 2-20-34
str. Lenin, 196, mun. Comrat, UTA Gagauzia, Republica Moldova
Email: bashkanat@mail.ru
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire