Prima / Dl Mihail Formuzal a prezentat raportul său la Forumul Internațional "Eurasia. Perspective Economice ", " în Sankt-Petersburg
17.04.2014
Dl Mihail Formuzal a prezentat raportul său la Forumul Internațional "Eurasia. Perspective Economice ", " în Sankt-Petersburg
 
În ziua de joi, 17 aprilie 2014, Guvernatorul Găgăuziei dl Mihail Formuzal a prezentat raportul său la cea de a doua sesiune plenară a forumului internațional " Eurasia. Perspective Economice ", care s-a petrecut la Sankt Petersburg , cu suportul Președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Narîșkin .
În cadrul reuniunii , au fost organizate dezbateri privind spațiul economic unic și posibilitățile de afaceri eficace fără frontiere , dezvoltarea sistemului juridic internațional al viitorului Uniunii Economice Eurasia la fel ,și  spațiul euroasiatic, într-o lume multipolară .
În cadrul forumului dl Formuzal a participat la masa rotundă " Spațiul eurasiatic - centru de intersecție a intereselor geostrategice într-o lume policentrică ", la o discuție cu subiectul " Impactul conflictelor locale din lume pentru dezvoltarea integrării continental eurasiatic . " Guvernatorul a făcut prezentarea   " Găgăuzia în paradigma unei lumi policentrice . "
Cu tezele prezentarii Guvernatorului puteți lua cunoștință mai jos :
Găgăuzia în paradigma unei lumi policentrice
Timpul suferă schimbări , se modifică și  ordinea mondială . După prăbușirea Uniunii Sovietice ,America așa și nu a mai  devenit hegemon global unic.În  lumea de astăzi tot mai evident se instalează modelul  policentric .
La baza  policentrismului  stă  echilibrul principalelor centre de putere . Fiecare dintre ele are propriile interese și dorința de a le proteja . Dar dacă dominația unuia dintre centre se realizează prin a dăuna altui centru, atunci apare dezechilibru și criza a tot sistemului mondial . Prin urmare , numai respectarea de către principalii actori mondiali a intereselor reciproce , salutarea avantajului reciproc și încurajarea  de compromisuri în ceea ce privește potențialul de conflict poate garanta viabilitatea și stabilitatea unei ordini mondiale policentrice sau multipolare.
E necesar de  remarcat faptul că apariția multipolarității - se datorează în mare parte Rusiei . Deoarece Rusia în doctrina sa politica externă a făcut oficial o ofertă pentru formarea unui astfel de sistem de ordine a lumii și acțiunile lor ca nici o altă țară au contribuit la acest lucru.
Policentrica mondială  poate fi privită ca un model universal , și acest model poate fi găsit în diferite scari geografice și geopolitice . Unul dintre cele mai impresionante exemple de funcționare cu succes a unui astfel de model este Autonomia găgăuză din   Republicii Moldova . Societate multietnică , interacțiune a lumii  turcice și slave , influențate de cel puțin trei centre de putere ( Turcia , Rusia și Europa ) - toate acestea s-ar părea a fi o condiție prealabilă pentru continuarea conflictului și destabilizarea regiunii . Cu toate acestea , practic , în Găgăuzia s-a reușit  a fi construit un model de succes în care în loc de conflicte se realizează interacțiunea  de interese ,de la care găgăuzii cîștigă triplu .
Găgăuzia în politica sa externă urmează conceptul zonelor de țări prietene . Acest lucru înseamnă că , înafară  de cooperarea benefică cu partenerii străini , autonomia găgăuză își propune , de asemenea, să formalizeze în persoana Rusiei și în unele state regionale garanți, ai existenței  Găgăuziei .
  " Modelul găgăuz "are și riscurile sale . Mai întâi de toate - aceasta este dependenta de situația politică , determinată de puterea centrală  a Republicii Moldova . De aici și urmează un întreg complex de fenomene negative - dificilitatea de a controla  rata migrației , riscurile pentru economie , dependența de scandalurile  politice de la Chișinău , etc .Un alt risc,care dă de știre despre sine, este faptul că găgăuzii sunt un popor mic.
Se poate concluziona că "modelul găgăuz" este o societate multiculturală și se bazează pe respectul reciproc al intereselor , păstrând astfel consensul public . Menținerea unui echilibru de interese asigură stabilitatea din regiune , care, la rândul său, creează condițiile pentru dezvoltarea armonioasă a numeroaselor  culturi . În acest beneficiu reciproc și este principalul factor de stabilizare, care motivează păstrarea și consolidarea sistemului existent .
Din acest punct de vedere  , experiența Găgăuziei capătă  o valoare deosebită și autonomia în sine atrage o atenție deosebită  din partea tuturor  apologeților policentricii , inclusiv suporteri ai integrării Eurasia , inclusiv și  a Rusiei. Și noi suntem gata să răspundem la aceast interes  nu numai cu faptul de a ne împărți cu experiența practică,ci și oferind propriile noastre proiecte de colaborare .
 
Prima / Dl Mihail Formuzal a prezentat raportul său la Forumul Internațional "Eurasia. Perspective Economice ", " în Sankt-Petersburg
Tel. +373 (298) 2-46-36; +373 (298) 2-12-22
Fax +373 298 2-20-34
str. Lenin, 196, mun. Comrat, UTA Gagauzia, Republica Moldova
Email: bashkanat@mail.ru
Copyright © 2019 Comitatul Executiv al Găgăuziei, Unitatea teritorial autonomă Găgăzia în cadrul Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate
Tipărire