mobile

mobile

Comitetul Executiv

Bașcana Găgăuziei Irina Vlah, a avut astăzi, 16 noiembrie a.c., prima întâlnire cu noua ambasadoare OSCE în ţara noastră, Kelly Keiderling

Bașcana Găgăuziei Irina Vlah, a avut astăzi, 16 noiembrie a.c., prima întâlnire cu noua ambasadoare OSCE în ţara noastră, Kelly Keiderling.

Irina Vlah a adresat felicitări Doamnei Keiderling pentru numirea sa în funcție înaltă, exprimându-și încrederea că misiunea în Republica Moldova va fi una de succes și fructuoasă.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte de actualitate social-politică din țară și regiune, riscurile de securitate, la care este expusă astăzi Republica Moldova în contextul noilor provocări geopolitice, dar și a războiului hybrid.

„În contextul războiului din Ucraina și a sensibilizării sporite a situației de pe malul stâng al Nistrului, misiunea OSCE în Republica Moldova capătă un rol diplomatic de importanță sporită. Acum, ca nici când altă dată, este nevoie de identificarea unor paradigme pentru procesul de reglementare transnistreană, capabile să evite riscurile de securitate din regiune. Cu atât mai mult, că dimensiunile în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol ar putea fi critice în contextul actualei crize energetice”, a declarat Irina Vlah.

Un alt subiect al dialogului a vizat modificările propuse pentru Codul electoral al Republicii Moldova.

Bașcana Găgăuziei și-a exprimat speranța că forul legislativ de la Chișinău va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, precum și obiecțiile opoziției, ale experților în domeniu, în special, cele cu referire la modalitatea de numire a membrilor CEC, care favorizează nedisimulat partidul de guvernământ.

În acest context, Irina Vlan a mai adăugat că deși în Autonomie, în prezent, se pune accent pe necesitatea studierii și promovării limbii române, totuși, tipărirea buletinelor de vot doar în grafie latină, ar putea pune în dificultate locuitorii găgăuzi.

Totodată, Bașcana autonomiei a menționat că inițiativa de a organiza un vot pentru diaspora timp de două zile nu are argumente suficiente.

"Nu aș dori să vorbesc despre un "electorat paralel", dar trebuie să fim siguri că concetățenii noștri care își câștigă banii peste hotare (și unii care rămân acolo pentru ședere permanentă) votează, înțelegând realitățile actuale din Moldova", a spus Vlah.

De asemenea, ea a subliniat importanța reducerii a pragului electoral de la 5% la 3-4 la sută pentru actualizarea spectrului politic din Moldova.

„Începând cu anul 2023, țara intră în circuitul campaniilor electorale – locale, prezidențiale, parlamentare. Prezența și monitorizarea OSCE constituie o garanție în plus a exercitării dreptului la vot al cetățeanului - un exercițiu democratic de mare responsabilitate și cu mare impact ulterior pentru societate”, a adăugat Irina Vlah.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время