mobile

mobile

Comitetul Executiv

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la prezentarea proiectului „Reducerea consecințelor socio-economice cauzate de pandemia COVID-19 în Republica Moldova”

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la prezentarea proiectului „Reducerea consecințelor socio-economice cauzate de pandemia COVID-19 în Republica Moldova”, implementat cu sprijinul Ministerului Federal al Afacerilor Sociale, Sănătății și Protecției Consumatorului din Austria. La eveniment a participat consilierul Ambasadei Austriei în Republica Moldova domnul Gero Stuller, și managerul de proiect doamna Luminița Drumea.                           

Obiectivul principal al proiectului este de a oferi micilor fermieri acces la piața regională și internațională, de a le îmbunătăți cunoștințele de bază ale contabilității și agriculturii ecologice, precum și introducerea unor metode de producție mai eficiente.

În cadrul proiectului, va fi creată o platformă comercială online pe care fermele își vor putea vinde produsele fără intermediari sub marca unică "Ferma noastră". Totodată, proiectul va acoperi costurile de certificare a produselor finite. Fermierii vor fi, de asemenea, ajutați să construiască trei centre logistice pentru ambalarea, depozitarea și transportul produselor cultivate. La sud, în mun. Comrat va fi amplasat un centru logistic regional.    

Guvernatorul autonomiei și-a exprimat recunoștința Ambasadei Austriei în Republica Moldova pentru „susținerea sectorului agricol al țării noastre în vremuri fără precedent pentru fermieri.          

„Astăzi, fermierii din regiunea noastră și din întreaga țară se confruntă cu o serie întreagă de probleme - anul secetos, o creștere bruscă a prețurilor combustibililor, o creștere de 2-3 ori a prețului îngrășămintelor și semințelor, creșterea ratelor dobânzilor la împrumuturi. Fermele mici, care au mult mai puține resurse pentru a depăși criza, s-au dovedit a fi într-o situație deosebit de dificilă.                                                                                                                                                                  Pentru a supraviețui și a începe să se dezvolte, producătorii agricoli trebuie să schimbe radical abordarea muncii și să treacă de la agricultura extensivă la cea intensivă. Avantajul competitiv va fi pentru cei care se concentrează mai degrabă pe calitate decât pe cantitatea produselor, care învață și introduc constant noi tehnologii moderne care și-au dovedit eficiența în străinătate”, a spus Irina Vlah.

În total, aproximativ 300 de ferme vor putea primi consultanță și sprijin tehnic în cadrul proiectului.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время