mobile

mobile

Comitetul Executiv

Istoria

Găgăuzii... În mare parte constituie un popor miracol. Ne-având scrisul său, el a păstrat de-alungul mai multor secole limba sa, cultura sa originală şi o bogată creaţie populară.

Găgăuzii – un popor de origine tiurcă, de credinţă ortodoxă, care în marea sa parte locuieşte în partea de nord a Bugeacului central, de la 1940 a intrat în componenţa Republicii Moldova. Conform recensământului populaţiei din anul 2004, în Republica Moldova locuiau 155,6 mii de găgăuzi. Aproximativ 40 de mii de găgăuzi locuiesc în raioanele vecine a regiunii Odesa din Ucraina. Saturi aparte de găgăuzi pot fi întâlnite în regiunea Zaporojie din Ucraina, în Rusia, Cazahstan şi în alte ţări ale Europei(Bulgaria, România, Grecia, Turcia).

Istoria poporului găgăuz până în prezent este foarte puţin studiată. Savanţilor ce studiază etnogeneza acestui popor cunosc următoarele segmente din istoria poporului găgăuz. Găgăuzii, în calitate de etnie aparte, s-au format definitiv în secolul XIII, în regiunea de nord-est al Bulgariei, în special pe teritoriul Dobrogei şi Deliormanului. Pe teritoriul Dobrogei în acelaşi, al XIII secol este cunoscută formaţiunea statală Uziăilet,pe care savanţii o califică ca fiind primul stat al poporului găgăuz. Numai însecolul XVIII în regiunea Varna se menţionează precum că a existat o republică găgăuză Vister.

După terminarea războiului ruso-turc şi încheierea acordului de pace de la Bucureşti, Basarabia a fost anexată de către Russia şi ţarul rus Alexandru I a permis să se stabilească cu traiul în Bugeac la toţi creştinii, care doreau să părăsească Dobrogea.

Declarată prin voinţa poporului găgăuz la 19 august 1990 republica Găgăuzia, legiferată de către Parlamentul Republicii Moldova la 23 decembrie 1994, autonomia deschide noi perspective pentru poporul găgăuz.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время