mobile

mobile

Comitetul Executiv

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la o întrevedere a Direcției Principale de Învățământ cu șefii instituțiilor preșcolareGuvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la o întrevedere a Direcției Principale de Învățământ cu șefii instituțiilor preșcolare din autonomie.

Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a întâlnirii a fost discutarea rezultatelor programului de educație bilingvă în grădinițe.

În Găgăuzia, începând cu 1 ianuarie 2021, în toate cele 57 de instituții de învățământ timpuriu este implementat un program de studiere a limbilor găgăuze și de stat. Acesta a fost precedat de proiectul pilot ANTEM, la care au participat profesori,discipolii de grădiniță și părinții acestora.

Bașcanul a remarcat rolul important al echipei de proiect ANTEM și sprijinul partenerilor externi, datorită cărora în ultimii ani a fost posibilă pregătirea bazei pentru educația bilingvă și publicarea manualelor metodologice necesare.

"Urmăresc cu atenție evoluția implementării Programului de educație multilingvă în grădinițe. O analiză a situației în grupele pregătitoare ale grădinițelor arată că aproape o treime din copii nu vorbesc în general limba găgăuză. Aceștia sunt copiii, care trebuie să meargă la școală anul acesta. Situația cu limba de stat este și mai complicată. Vom schimba această stare și vom oferi copiilor noștri un avantaj competitiv important în viitor. Copiii noștri sunt talentați și trebuie să le dăm posibilitate să-și dezvăluie talentele", a menționat Irina Vlah.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время