mobile

mobile

Comitetul Executiv

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat astăzi întreprinderea agricolă Ekinnik Yeri din satul Chirsovo

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat astăzi întreprinderea agricolă Ekinnik Yeri din satul Chirsovo, specializată în cultivarea grâului de toamnă, porumbului, rapiței, orzului, mazărei și altor culturi.

Întreprinderea procesează peste 1050 de hectare și este una dintre cele mai mari din regiune. Datorită indicatorilor favorabili din anul trecut, proprietarul a reușit să actualizeze parcul de mașini agricole și a achiziționat o nouă combină de recoltat și tractoare.

În anul 2021, compania a primit sprijin financiar din partea Fondului Regional de subvenții agricole, care au fost utilizate pentru achiziționarea materialului de semințe de grâu de elită. Potrivit experților, chiar și în condițiile aride din sudul țării, este posibilă o recoltă de până la 80 de centenere la hectar în câmpurile semănate cu semințe de grâu și orz de elită.

"Regiunea noastră se află în zona agriculturii riscante și trebuie să ținem cont de aceste riscuri. Acum doi ani, seceta a provocat daune enorme sectorului аgricol, am pierdut de fapt 2/3 din bugetul autonomiei, iar lovitura principală a fost cauzată agriculturii de câmp. Noi ținem minte, cum fermierii au fost obligați să replanteze câmpurile de grâu de toamnă în primăvara anului 2020. Aceste riscuri ar trebui reduse la minimum prin utilizarea semințelor de reproducere de elită și o serie întreagă de măsuri pentru atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice – construcția bazinelor de depozitare și a sistemelor de irigații, restaurarea centurilor forestiere și amenajarea teritoriului pustiilor", a menționat Irina Vlah.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время