mobile

mobile

Comitetul Executiv

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul unei vizite oficiale în Turcia, s-a întâlnit la Istanbul cu șeful Fundației de Cercetare Strategică Marmara Group, dl Akkan Suver

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul unei vizite oficiale în Turcia, s-a întâlnit la Istanbul cu șeful Fundației de Cercetare Strategică Marmara Group, dl Akkan Suver. La întâlnire au participat, de asemenea, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai comunității de experți din Turcia, care sunt membri ai Consiliului de Administrație al Fundației.

În cadrul conversației, părțile au făcut un schimb de opinii privind situația actuală, provocările de securitate și perspectivele de sporire a cooperării economice dintre Republica Moldova și Turcia în sfera comercială și economică.

Irina Vlah a menționat că de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb în 2016, Turcia a intrat în topul celor mai mari parteneri comerciali și investiționali ai Republicii Moldova. În 2021, volumul comerțului bilateral a depășit 857 de milioane de dolari SUA, adică de o dată și jumătate mai mult decât un an în urmă. În țara noastră funcționează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, care creează zeci de mii de locuri de muncă. Prezența afacerilor turcești se remarcă în special în domenii precum construcțiile, industria textilă, transportul și sectorul IT.

"Experiența Turciei în industrializarea economiei, introducerea tehnologiilor moderne în agricultură, atragerea capitalului străin, protecția producătorului național, dezvoltarea unei industrii promițătoare sunt foarte interesante pentru Moldova. Vrem să învățăm din experiența dumneavoastră, din istoria dumneavoastră de succes. În același timp, Moldova poate deveni o platformă în care afacerile turcești vor localiza producția și vor construi lanțuri logistice axate pe piețele țărilor UE. Avem nevoie de sprijinul organizației autoritare Marmara Group, astfel încât comunitatea de afaceri turcă să fie mai bine informată despre potențialul economic și oportunitățile investiționale ale Găgăuziei și ale întregii Moldove", a menționat Irina Vlah.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время