mobile

mobile

Comitetul Executiv

IIrina Vlah: Pacea nu poate veni din dorinţa de pace, ci de la suprimarea instinctelor de războiAstăzi, aici, la memorialul gloriei militare din Comrat s-au adunat mai multe generații – cei a căror copilărie a trecut prin război și cei care știu despre război doar din filme și cărți. Cei care au așteptat întoarcerea părinților săi de la front şi au visat la pace și cei pentru care pacea a devenit ceva obişnuit.

Dar toți noi trebuie să știm că pacea nu poate veni din dorinţa de pace, ci de la suprimarea instinctelor de război.

Astăzi se se împlinesc 78 de ani de la încheierea în Europa a celui mai mare conflict militar din istoria lumii, a celui de-al Doilea Război Mondial.

Prețul Victoriei împotriva fascismului a fost unul enorm – în această conflagraţie mondială şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili; URSS a pierdut peste 27 de milioane de cetăţeni, 650 de mii de cetățenii ai acestei țări și-au dat viața, aparandu-ne de atrocitățile fascismului.

A fost o lecție dură, poate cea mai dură lecția a istoriei noastre contemporane, pe care ar fi trebuit să o însușim. Dar iată că războiul din vecinătatea noastră ne demonstrează că a rămas un capitol neînsușit.

Dragi prietenei, în aceste aproape 8 decenii, lumea s-a schimbat, s-au schimbat și abordările politice. Coaliția care a învins fascismul este dispersată azi în așa -zisul „occident colectiv” și „lume rusă”. Astăzi, se încearcă până și partajarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar in această competiție geopolitică dură nu trebui să se uite de milioane de vieți pierdute, de jertfele umane cauzate de paranoia unor conducători care și–ai scris numele in istorie cu buchii de sânge și teroare.

Noi nu putem rescrie istoria. Noi nu putem să rupem, ca pe un cozonac, victoria asupra fascismului. Victoria este a noastră, a tuturor, dar, în special a veteranilor care au rămas în viață și cărora le aducem adânci plecăciuni. Eu sunt cei care ne mai pot povesti calvarul anilor de război. Ei nu fac propaganda. Ei nu au știut nici atunci că din lupta împotriva fascismului cineva va face simplă propagandă politică.

Prieteni,
Trebuie să ne învățăm să apreciem adevăratele valori, nu retorice politice și populiste de moment.
Să păstrăm vie amintirea bărbaților, care au căzut pe câmpul de luptă, a femeilor care au pilotat, au înlocuit la strunguri bărbații, au îngrijit rănile ostașilor, și-au crescut copiii, înfruntând foametea si frică.

Astăzi îi comemorăm pe cei care și -au dat viața în numele păcii. E de datoria noastră , astăzi, să ne mobilizăm și să păstrăm pacea.
Pentru că “nu este important să câștigi un război; este mai important sa organizezi pacea.” ~ spunea un mare filosof Aristotel.

Pacea este un limbaj universal, pacea este întotdeauna frumoasă, iar pacea se obține prin înțelegere.

Vă doresc din suflet să vă bucurați de Pace, Lumină, Înțelegere!

Să nu auzim niciodată explozii provocate de drone, șenile de tancuri pe străzile și câmpurile noastre, pe care le vrem acoperite cu spice pline de grâu, și nu cu obuze.

Multumesc,
Să trăim in Pace!

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время