mobile

mobile

Comitetul Executiv

În cadrul Ședinței de Guvern în municipiul Cahul, Irina Vlah s-a întâlnit cu colectivul didactic al Liceului Teoretic "Petru Rumeanțev"

În cadrul Ședinței de Guvern în municipiul Cahul, Irina Vlah s-a întâlnit cu colectivul didactic al Liceului Teoretic "Petru Rumeanțev".

Interlocutorii au vorbit despre problema deficitului de cadre didactice, necesitatea îmbunătățirii statutului social, prestigiului profesiei de pedagogie și importanța atragerii investițiilor suplimentare în domeniul educațional al Republicii Moldova.

S-a observat că există o lipsă de 2 000 de profesori în toată țara. Fiecare al patrulea profesor de lucru este pensionar, iar vârsta medie în profesia dată continuă să crească.

"Dacă astăzi autoritățile nu își schimbă atitudinea față de profesia didactică și față de sistemul educațional în ansamblu, atunci în 10-15 ani nu va fi nimeni care va învăța pe copiii noștri. Continuitatea generațiilor în profesie va fi întreruptă. Această problemă trebuie rezolvată, începând cu stimulente materiale. În calitate de membru al Guvernului, eu am propus majorarea salariilor profesorilor cu 15,1 la sută, dar, din păcate, această inițiativă nu a fost susținută. Guvernul încă nu înțelege că cheltuielile pentru educație nu sunt doar cheltuieli bugetare, este cea mai profitabilă investiție în tineretul nostru, în viitorul nostru, iar aceste investiții vor da roade cu siguranță", a spus Irina Vlah în timpul conversației.

Participanții la întâlnire au discutat despre dificultățile cu care se confruntă absolvenții școlilor cu predare în limba rusă. Cunoașterea slabă a limbii de stat împiedică integrarea lor în societatea moldovenească și îi împinge la o decizie de a părăsi țara. Pentru a rezolva această problemă, este necesar să se introducă noi programe educaționale la nivel de stat în limba română, cu accent pe dezvoltarea abilităților de comunicare ale elevilor și asigurarea școlilor cu materialul didactic necesar.

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время