mobile

mobile

Comitetul Executiv

MESAJUL ADRESAT PARTICIPANȚILOR FORUMULUI REGIONAL EUROPEAN DEDICAT PREVENIRII CONFLICTELOR ȘI PROTEJĂRII DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR MINORITĂȚILOR ETNICE

Sesiunea: “Cadrul normativ - drepturile și libertățile minorităților etnice și prevenirea conflictelor”

Normele legale, menite să protejeze drepturile și libertățile minorităților etnice, sunt foarte importante - dar, este important să conștientizăm că normele în sine nu vor apăra drepturile și libertățile.

Normele nu vor fi eficiente intr-un stat, în care nu domnește cultura democratică și instituțiile publice sunt puternice.

Cred că cea mai sigură cale spre un progres este recunoașterea vulnerabilităților și concentrarea eforturilor pe reducerea lor.

Astăzi, după 30 de ani de independență, democrația moldoveană este încă una foarte fragilă, iar instituțiile publice sunt slăbite după ani lungi în care au fost hărțuite de grupurile politice.

Democrația nu poate exista numai prin adoptarea unui set de reguli. Democrația este o cultură, bazată pe unele valori și principii simple.

Democrația nu reprezintă numai drepturi și libertăți.

Mai întâi de toate democrația reprezintă un set de angajamente, pe care fiecare membru al societății își asumă să le respecte și doar după asta primim accesul la drepturi și libertăți.

Cultura democratică se bazează pe respectul reciproc și pe respectul dreptului la opinie - sunt elementele fundamentale ale unei democrații durabile.

Democrația se produce exclusiv prin dialog constructiv, în care părțile au intenția sinceră de a identifica un compromis, atunci când trebuie să ne unim și să facem un pas înainte.

Prea des și prea mulți politicieni, care se declară adepți ai valorilor și principiilor democratice percep democrația ca o sursă de drepturi și libertăți ale lor, fără să conștientizeze angajamentele fără de care democrația nu poate exista și funcționa.

Această viziune egoistă împiedică dezvoltarea democratică a societății și deseori devine generator al motivelor de conflict.

Cred că politica responsabilă nu este arta generării și gestionării conflictelor. Politica responsabilă este arta dialogului reciproc respectuos și a identificării compromisului.

Voi parafrază puțin spusele președintelui Biden: democrația nu poate fi dezvoltată prin exemplul puterii, democrația poate dezvoltată numai prin puterea exemplului.

 

 

Comitetul Executiv

Ваше сообщение отправленно
Администрация управления свяжется с Вами в ближайшее время